Botrytis cinerea
Kurşuni Küf

Etmenin genel özellikleri :
Botrytis cinerea Fr.(teleomorph: Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel) fungal bir etmeni her yerde ve çok yaygın olarak bulunan polifag bir fungus olup, bir çok bitkiye saldırma ve koloni oluşturma yeteneğindedir. Bitkilere gelişmesi için ideal bir beslenme yeri oluşturan yaralı kısımlardan ve zayıflamış dokulardan giriş yapar. Konukçu bitkileri arasında domates ile ekim nöbetine giren veya domatesin yakın çevresinde yaygın biçimde yetiştirilen marul, salata, biber, patlıcan, çilek gibi bitkilerdir. Konidi, miselyum ve sclerot gibi değişik formlarda bitki artıkları üzerinde ve toprakta barınır. Bitkide oluşan etenin konidisporları primer inokulum kaynağıdır ve hızlı bir şekilde ve uzun bir süre hastalanmış bitkiler üzerinde üretilir. Yağmur, rüzgar ve örtü altında hava akımları yardımıyla yayılmaktadır. Hava neminin %95 lerde ve 17-23 °C sıcak olan havalar hastalığın gelişmesi için uygundur. Hastalık etmeni yüksek yoğunluktaki çift sıra dikimlerde çok daha fazla şiddetli olmaktadır.

Belirtileri:
Konidisporlar çilek bitkilerinde yapraklarıda etkiler, fakat infeksiyonlar yapraklar ölünceye kadar belirtisiz kalmaktadır. Bu sporlar çabuk bir şekilde çiçek saplarını, erkek organlarını ve pistilleri infekte eder, ama çiçek taç yapraklarını infkte etmez. Hastalık etmeninin gelişen miselleri daha sonra meyvelere saldırabilir. Hastalık etmeni yeşil meyvelere saldırmakta, ama meyve olgunlaşıncaya kadar hastalık oluşmayabilir. Hastalık etmeninin çiçekler üzerinde ortay çıkan belirtisi yanıklık olarak da anılmakta ve çiçek sap ve taç yapraklarının kahverengiye dönmesi şeklinde kendini gösterir. Hastalığın belirtileri yeşil meyvelerde, ilk önce kahverengi lekeler olarak görülmeye başlar. Meyve olgunlaştığında sert kaln açık kahverengi lekeler oluşur. Lekeler genellikle sap kımından ya da hastalık sporları sağlıklı dokuya değen noktalardan başlar. Hastalıktan etkilenen alanlar tozlu gri bir fungal gelişme ile kaplanır ve milyonlarca gri renkli spor nemli ve sisli havalarda üretilir. Yüksek nem koşullarında meyveler, pamuksu beyaz fungal gelişme ile kaplanabilir. Tamamen çürüyen meyveler genel biçimini korumakta, fakat sert ve kuru olarak kalırlar. Meyveler nemli olarak depolanırsa hastalık etmeni meyveleri depolarda da hastalandırmaktadır.





Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:

1. Seraların havalanmasına büyük önem verilmeli, sık dikimden kacınılmalı ve budama yapılmalı.
2.
 Bitkileri yaralamaktan kaçınılmalı
3. Uzun süre meyveyi ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalı.
4. 
Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve meyveler üretim alanlarından uzaklaştrılmalı.
5. 
Dayanıklı çesitler her zaman tercih edilmelidir.
6. 
Meyveler hızla hasta edilmeli ve soğuk depolarda muhafaza edilmeli.
7. 
Havalar hastalığın gelişimine uygunsa, mümkün mertebe hasatı sık yapma.
8. 
Optimal gübreleme yapılmalı.
9. 
Yetiştirme sezonlarının arasını uzun tutulması, inokulum kayanaklarının azlığı için önemlidir..
   Kimyasal Mücadele:
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre Botrytis spp.' ye karşı tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir. Çiçeklenme süresince ilaçlama yapılmalı ve özellikle nemli havalarda ilaçlamaya düzenli aralıklar ile devam edilmelidır.

Kullanılan Kimyasallar (Fungisid)
Kullanàm Miktarà
(100 Litre)
Captan WP 50%
250 g
Cyprodinil+Fludioxonil WG 37.5+25% 60 g
Diethofencarb+Carbendazim SC 250+250 g/l 70 cc
Imazalil EC 500 g/l
30 cc
Iminoctadine Trialbesilate WP 40%
45 g
Iprodione WP 50% 75 g
Procymidone WP 50% 75 g
Pyrimethanil SC 300 g/l
125 cc
Tolyfluanid WP 50%
200 g
Vinclozolin Smoke Stripe 19%
75 g

Başa Geri Dön
Çilek Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net