Colletotrichum spp. Hastalık Etmenleri
Antraknoz

Etmenin genel özellikleri :
Colletotrichum acutatum J.H.Sim.
Colletotrichum dematium (Pers.) Grove
Colletotrichum gloeosporioides (P.) P.&Sacc. in Penz. = Colletotrichum fragariae A.N. Brooks (teleomorph: Glomerella cingulata (Stoneman) Spauld. & H. Schrenk)
Gloeosporium spp. fungal hastalık etmenleri olup, hastalık etmenleri yaprak lekelerine, stolon ve yaprak sapında kansere, kök ve meyve çürüklüğüne neden olmaktadırlar. Hastalık kök fazına ilerlediğinden ve bitkiyi öldürdüğünden dolayı çok yıllık dikimlerde öldürücü ve tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığın oluşumu çok hızlıdır, bazen şiddetli kayıplara neden olabilir, özellikle duyarlı çeşitler kullanıldığında bitkilerin %80' ninin öldüğü bildirilmektedir. Çilek bitkisi klonal olarak çoğaltığı için, patojen bulaşık alanlardan yeni alanlara fideler ile taşınmaktadır. Yabancıotlar ve diğer tarımı yapılmayan kültivarlar da kök boğazı çürüklüğünün ortaya çıkması için inokulum kaynağı olmaktadır. C. gloeosporioides ve C. fragariae' nın sporları yapışkanımsı olarak üretildiği için su, çiftlik ekipmanları, ve böçekler ile taşınmaktadır. Hastalık etmeninin sporları rüzgar ile taşınmadığı için hastalık etmeninin uzun mesafe taşınmaları genellikle ara bölgelerle ya da bulaşık materyallerin taşınması ile olmaktadır. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları toprakta ve bitki artıkları üzerinde geçirmektedir.

Belirtileri:
Genellikle hastalık ilk olarak stolon veya yaprak sapları üzerinde küçük koyu lezyonlar olarak görülür. Bu lekeler genişler ve koyu, çökük ve kuru olmaktadır. Lekeler yaprak ve stolonları kuşatırsa yaprak ve kökleri oluşmamış yavru bitkiler ölmektedir. Yaprak sapı lezyonları toprağa yakın kısımlarda ortaya çıkar ve yaprak o noktadan itibaren yan yatar ve asılı kalır. Bazen hastalık yaprak lekesi olarak da başlar ve yapraklarda lekeleler yuvarlak, bir kaç mm büyüklüğünde, griden siyah renge dönüşen bir renktedir ve bu tür lekeler yaprakda çok sayıda olabilir. fungus yaprak ve stolonlardan ya da bunlar üzerindeki sporların yıkanması sonucunda bitkilerin kök boğazı bölgesinde de ortaya çıkmaktadır. Böyle infektelenen bitkiler kısa bir süre normal olarak gelişir gibi görünür, fakat kısa bir süre sonra solar ve ölür. Kırmızımsı bir kahverengi, sert çürüklük ya da çizgiler kök boğazı kısmında gelişir, en iyi şekilde de buralar uzunlamasına kesildiğinde görülür. Meyveler üzerinde yuvarlak, sert ve çökük lekeler şeklinde kendini gösterir ve renk olarakbaşlangıçta koyu renkli ve zamanla siyaha dönmektedir. Bu lkeler genişler ve tüm meyveyi sarar. Hastalık şiddetli olduğu zamanlar yeşil meyvelerde hastalıktan etkilenebilir.





Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1.
 Hasattan sonra taralada kalan bitki artıklarını uzaklaştırma ve yok edilmeli.
2. Dayanıklı ve sertifikalı çeşitler tercih edilmeli.
3. Hastalık etmenin uzak mesafe taşınmaları genellikle bulaşık bitki materyali ile olmaktadır, bu yüzden bulaşık materyallerden çoğaltılma yapılmamalı.

   Kimyasal Mücadele:
Zirai ilaç olarak benomyl, ve thiophanate-methyl prepatlar tavsiye edilmektedir
.

Başa Geri Dön
Çilek Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net