Coniothyrium fuckelii
Coniothyrium
Hastalığı

Etmenin genel özellikleri :
Coniothyrium fuckelii Sacc. (teleomorph: Diapleella coniothyrium (Fuckel) Barr = Leptosphaeria coniothyrium (Fuckel) Sacc.)
Coniella fragariae (Oudem.) B. Sutton = Coniothyrium fragariae Oudem. fungal hastalık etmeni olup, konukçuları arasında gül, elma, şekerkamışı, çilek ve bir çok üzümsü meyve yer almaktadır. Bu hastalık etmeni soolgunluk hastalığına ve sürgünlerin ölümlerine neden olur ve sonuçta verim azalmaktadır. Patojen kış gibi olumsuz koşullarını bitki artıkları üzerinde geçirir ve takib eden uygun koşullarda piknitlerde (üreme organı) oluşan konidiler dışarı salınmaktadır. Bu sporlar sağlıklı bitkilere hava akımları, su sıçramaları ve böcekler ile taşınmaktadır. Nemli koşullarda bu sporlar hızla çimlenir ve yara dokularından bitkilere giriş yaparlar. İnfeksiyon yerlerindeki dokularda çabuk ölümler görülebilir.

Belirtileri:
İnfeksiyon yerlerindeki dokularda çabuk ölümler görülebilir. İnfeksiyonlar gelişme mevsiminin her devresinde ortaya çıkar ve fungusun piknit üreme organları yaşlı kanserlerin ölü dokularında oluşmaktadır ve bu dokular hastalık etmeni için daha sonraki sezonlar inokulum kaynağı oluşturmaktadır. Hastalık etmeninin kahverengimsi mor lezyonları yan sürgünler üzerinde görülebilir ve bitkilerin yaprak ya da stolon etrafını kuşattığında üste kalan aksammın solmasına ve ölümüne neden olabilir. Lekelerin bulunduğu alanlar incelendiğinde üreme yapıları olan siyah küçük piknitleri lekenin merkezi ksımlarında ya da ölü dokular üzerinde görmek mümkündür.
Hastalık etmeninin güllerde meydana getirdiği belirtileri görmek için C. fuckelli klikleyiniz

Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
1.
 Hastalıklı bitki materyallerinin toplanması ve yok edilmesi.
2. Hastalıktan ari ve sertifikalı fidelerin kullanımı.
3. 
Bitkilerin sağlıklı olarak yetiştirilmeli ve streste bırakılmamalı.
4.
 Bitkileri yaralamaktan kaçınılmalı.
5.
 Bitkilerde görülen zararlılar ile mücadele.
Kimyasal Mücadele:
Kimyasal mücadele olarak bakırlı preparatlar (bakır hidroxid) ve diğer bazı koruyucu fungisitler tavsiye eilmekte, hastalık şiddetli olarak ortaya çıktığı zamanlar ise Banlate ve Captan ile ilaçlama yapılabilir

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net