Didymella lycopersici
Sap Hastalığı

Etmenin genel özellikleri :
Didymella lycopersici Kleb. (Phoma lycopersici Cooke = Diplodina lycopersici Hollos ) fungal bir hastalık etmeni olup, hastalık etmeninin sporları ve miselleri toprakta ve bitki artıkları üzerinde barınır. Hastalık etmenin sporları rüzgar ve yağmur ile yayılır. Ayrıca tohum ilede kolayca taşınabilir. Yüksek nisbi nem ve 18 ile 25 °C arasındaki sıcaklıklar hastalık etmeninin gelişmesi ve yayılması için uygun koşullardır. Hastalığın devam etmesi için hava neminin ve yağışların devamlı olması gerekir. Yetersiz beslenme ve kötü koşullarda bitkileri yetiştirme bitkileri hastalık etmenine karşı oldukça hassaslaştırır. Humusca zengin ve çiftlik gübresi ile gübrelenmiş ve sık dikim yapılan bitkilerde hastalık daha fazla ortaya çıktığı görülmüştür.

Belirtileri:
Bitkilerin tüm gelişme devrelerinde ortaya çıkar ve ileri gelişme devrelerinde zarar daha fazla olabilir. Fidelerin sapında hastalık ortaya çıkabilir ve fideler kahverengi siyah bir renk alır ve daha sonraları fideler buruşarak ölürler. Hastalık bitkinin toprağa yakın gövde kısmını daha fazla görülür ve siyah çökük bir leke bitki sapını sarar. İletim demetleri bundan dolayı sekteye uğrar ve bitki su ve besin alışverişi yapamadığından ölür. Hastalık etmeni köktede zarar oluşturabilir ve etkilenen bitkilerin yaşlı yapraklarında solgunluklar baş gösterir.

Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
1. Bitkiler düzenli olarak beslenmeli ve iyi koşullrada yetiştirilmeli.
2. 
Bir önceki sezondan kalan bitki artıkları uzaklaştırılmalı ve yakılmalı.
3. Temiz tohum kullanılmalı. 
4. Ekim nöbeti uygulanmalı.
Kimyasal Mücadele:
1. Hastalık belirtileri görülünce captanol, mancozeb, maneb gibi etkili madde içeren zirai ilaçlar kullanılmalı. İlaçlama yağmurlu ve nemli havalarda devamlı yapılmalı ve benzer terkipli ilaçlar üst üste uygulanmamalıdır.
2. Tohum ilaçlaması olarak Thiram, ve Iprodione gibi terkipli ilaçlar uygulanmalı.

Başa Geri Dön
Çilek Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net