Penicillium spp. Hastalık Etmenleri
Mavi ve Yeşil Küf Hastalığı

Etmenin genel özellikleri :
Çilekde görülen Penicillium türleri;
- Penicillium aurantiogriseum Dierckx = P. cyclopium W.
P. expansum Link
P. glabrum (Wehmer) W.= P. frequentans Westling
P. purpurogenum 
O. Stoll gibi bir çok Penicillium spp. etmenleri çilek bitkisinde yaygın olarak rastlanmakta ve mavi ya da yeşil küf hastalıklarına neden olmaktadırlar. Fungal etmen her türlü meyvenin, yumrunun ve köklerin kesik ya da yaralanmış yüzeylerinden giriş yapar ve şekerpancarı, patates, sarımsak, havuç, yenilebilir mantar, kabak, ve diğer bir çok tohumlu bitkide de ortaya çıkmaktadır. Zayıflık paraziti olup, hastalanmış ve yaralanmış meyelerde zararı daha fazla olmaktadır. fungal etmen yüksek nemli koşullarda sağlıklı bitkilere giriş yapamaz, bununla birlikte yumrulu bitkilerin kesik yüzeylerinde de kallus oluşumu tamamlandıysa, etmenin buralardan giriş yapmadığı bildirilmektedir. Bu duruma patates yumrularında rastlamak mümkündür. Hastalanan yerlerde fungal etmen çok fazla spor üretmekte ve bu sporlar hava akımları ile etrafa yayılabilir. Özellikle nemli koşullarda sporları hızla çimlenmekte ve enfeksiyon yapmaktadır. Penicillium etmenleri 0 - 32 °C arasındaki sıcaklıklarda gelişebilmekte, fakat en ideal gelişme sıcaklığı 20 °C' dir. Penicillium türlerinin gelişme sıcaklıkları türlere göre değişmekle birlikte, yaklaşık olarak aynı derecelerdir. Özellikle ortam nemi uygun olduğunda bitkilerin tohumdan meyve kadar olan tüm organlarında hastalık oluşturabilmektedirler.

Belirtileri:
Mavi küf hastalığı genel olarak bir depolarda ve taşıma esnasında çıkan hastalık etmenleri, çok nadir olarakda tarla koşullarında rastlanmaktadır. Mavi küf çürüklüğü yumuşak ve sulumsudur. Dokular kuruyunca, çürüme olur ve oluşan çürüklük farklı büyüklükte olabilir, fakat hastalık ilerken mavi-yeşil fungal sporlar bu lekelerin üzerinde gelişir. Çürüyen dokularda küflü bir kokuya sahiptir. Sarımsak yumrularında gri çürümüş dokular ve küf tabakası yumru dokuları arasında saklanmış olabilir ve etkilenen dokular nispeten de hafif bir ağırlıktadır.

Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:

1. Depo ve taşıma esnasında taşınan bitkiler yaralamadan ve ezilmelerden sakınılmalı.
2. Tarla ya da bahçede yetiştirilen bitkiler iyi koşullar altında yetiştirilmeli, beslenmeli ve diğer hastalık ve zararlılarla iyi bir şekilde mücadele edilmeli.
3. Depo sıcaklıkları 5 °C veya daha düşük sıcaklıklara ayarlanmalı.
4. Depo koşulları iyi şekilde havalanmalı ve aşırı nem oluşumundan kaçınılmalı.

Kimyasal Mücadele:

Zirai kimyasal ilaç olarak koruyucu yeterli olmaktadır.

Başa Geri Dçn
Çilek Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net