Diplodia natalensis
Diplodia Meyve Çürüklüğü

Etmenin genel özellikleri :
Lasiodiplodia theobromae (Pat.)Griffon & Maubl. (=Diplodia natalensis (Berk.&Curt.) Cke.)
fungal hastalık etmeni olup, bir çok farklı bitkide hastalık meydana getirebilir. Bunlar arasında asma, turunçgiller, avakado, meşe ve kabakgiller sayılabilir. Fungal etmen bitki artıkları ve ölü ağaç dokularında yaşar ve buradan sporlar sezon boyunca yağmur ve sulama suyu ile sağlıkllı bitkilere taşınırlar. Gungusun sporları rüzgar ve böcekler ile yayılmaktadır. Fungal etmen için uygun sıcaklık
30 °C ve yüksek nisbi nem seviyeleridir. Meyvelerin ya da bitkilerin etilen ile muamele edilmesi sonucunda bitki ve meyvelerde hastalık etmene karşı hassaslaşır.
Hastalık etmeni ağaçlarda kanserlere neden olur ve kanserli kabuklarda siyah, stromatik spor üretilen fungal yapılar (piknit) gelişir. Yapılan mikroskobik incelemelerde sporların koyu, iki hücreli ve uzun bir yapıda olduğu görülebilir. Bitkiler sterese girdiğinde kanserli dokular ve geriye doğru ölümler fungusun infektelediği ağaçlarda görülür.

Belirtileri:
Hastalık etmenini yalınızca kanserli simptomlara bakarak teşhiş etmek oldukça zordur. Bu yüzden fungal etmen izole edilemli ve mikroskobik olraka teşhis edilmelidir. Kabuklu ağaçlarda aktif olan kanserler kabuklar kaldırıldıktan sonra kambiyum dokusunun ölümüyle anlaşılabilir. Yaşlı ya da inaktif olan kanserler çökük görülebilir ve kallus dokuları ile kuşatılmıştır. Geriye doğru ölümler genellikle bu fungal etmen tarafından olmakta, fakat diğer hastalık ya da stresler sonucu oluşan yaralanmalar ile de karıştırılabilir.
Turuçgil bitkilerinde hastalık belirtisi meyvenin gövdeye bağlandığı yerde yuvarlak, koyu bir renk değişikliği olarak hasattan yaklaşık 7-10 gün sonra görülmeye başlar. Lezyonlar düzensiz olarak meyve içlerine ve meyvenin dilimleri arasındaki dokularda gelişir ve daha sonra meyvelerde tümden bir çürüme ortaya çıkar. Daha sonra meyvelerde ekşi bir kokuşma ortaya çıkar ve meyve tamamen siyah bir renk alır. Çürüme paketlenmiş kaplardaki hastalıklı meyvelerden sağlıklı meyveler yayılma göstermez. Kavun bitkilerinde de hastalık belirtileri meyve üzerinde kahverengi, yumuşak ve suda ıslanmış bir görünümde leke olarak başlar. Çürüklük çoğunlukla gövdenin kesik yüzeylerinde başlar ve tüm meyveyi kaplayabilir. Böyle meyvelerde belirtiler görülür görülmez, o bölgenin yüzeysel olarak kesilerek alınması hastalığı durdumada bizlere yardımcı olabilir.



Kültürel Mücadele:
1. Hastalıklı bitki artıkları yetiştirme ortamlarından uzaklaştırılmalı, özellikle hastalık belirtisinin görüldüğü bölge yüzesel olarak kesilip alınırsa, hastalık o bölgeden uzaklaştırılabilir.
2.
Hastalıklı bitki artıklarının uzaklaştırlması.
3.
Turunçgil bitkilerinde erken hasattan kaçınılmalı ve meyveleri etilene fazla muamele etmemeli.
4. Turunçgil bitkilerini 10
°C ya da daha düşük sıcaklıklarda depolama.
5. Hasattan sonra depolanacak meyveler koruyucu olarak ilaçlanmalı ya da mumlanmalı.
Kimyasal Mücadele:

Zirai kimyasal ilaç olarak meyveler depoya alınmadan önce Benlate ve Thiabendazole tavsiye edilmemektedir.

Başa Geri Dön
Cucurbit Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net