Rhizopus stolonifer
Rhizopos Kök Çürüklüğü

Etmenin genel özellikleri :
Rhizopus stolonifer
(Ehrenb.:Fr.) Vuill. (syn.: Rhizopus nigricans Ehrenb.) fungal çürüklük etmeni olup, aşırı nemli ortamlarda her yerde görülebilir. Mevcut olduğu ortamlarda bir çok ürüne, özelikle depolama koşullarında zarar verebilir. Özellikle ürünlerde zararlanma ya da böcek zararı varsa ve toprak sıcaklıkları 30-40° C' ye ulaşınca hastalık daha fazla ortaya çıkabilir. Hastalık etmeni dah serin olan 14-16° C gibi sıcaklıklarda da görülür. Hastalık iki farklı tipi yaygın olarak görülmektedir, bunlar; Rhizopus arrhizos and Rhizopus stolonifer dir.
Fungusun Rhizoid diye adlandırılan bir yapısı hastalığın her iki formunda da görülür. Rhizoid kök görünümünü ve fonksiyonuna benzeyen bir yapıdır, ama iletim dokularına sahip değildir. Bazı fungus ve algler tarafından su, besin ve gıdalarını almak için kulanılmaktadır. Her iki fungal etmen arasındaki farklılık Rhizopus stolonifer çok iyi gelişmiş bir rhiziod oluştururken diğerinde bu organ daha az gelişmiştir. Her iki fungal etmen de sporongia olarak adlandırılan (spor üretme organı) oluştururlar ve bunlar dairemsi olup, başlangıçta beyazken daha sonra koyu bir renk almaktadırlar ve binlerce gri kahverengi sporlar üretmektedirler. Her iki etmen de zayıf bir parazittir, ürünler iyi gelişmediğinde, zarar gördüğünde ya da aşırı nem ortamda bulunuyorsa hastalık yapabilirler.

Belirtileri:
Şeker pancarı;
Hastalık belirtileri geçiçi bir solgunluk ile başlar, daha sonra yapraklar kalıcı olarak solmaya başlar ve kurur. Hastalık Rhizoctonia tarafından oluşturulan zarara da benzeyebilir. Gri kahverengi lekeler üst aksamda görülür, yapraklar aşağı doğru düşer, kök dokusu yumuşak ve mantarımsı bir yapıya dönmektedir. Sonuçta tüm kök siyaha döner. İçsel oyuklar renksiz bir sıvı
ile dolar, bu sıvılar asitik bir koku etrafa salar. Ana kökün tepe kısmından çıkan sekonder kökler hastalık tarafından bitkiyi infektelenmemiş gibi de gösterebilir. Bu hastalıklı bitkilerin üzerinde başlangıçda fungusun beyaz bir misel gelişmesi görülür, fakat bunların rengi koyu renklere döner.

Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Hastalıktan ari ve sertifikalı yumruların kullanımı.
2. Bitkileri dikaktli sulamalı ve aşırı su ve nem oluşumundan kaçınılmalı.
3. Depolanmadan önce yumruların nemsiz ortamlarda kurutulmalı.
4. Böcek zararlanmalırını engellemek için böcek zararlarına karşı etkin bir mücadele uygulanmalı.
5. Depolama koşullarının iyileştirilmesi.
Kimyasal Mücadele:
Genelde diğer hastalık etmenleri ile yapılan mücadele yeterlidir.

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net