Watermelon Mosaic Virus
Karpuz Mozaik Virüsü

Etmenin genel özellikleri :
Karpuz Mozaik Virüsü (Watermelon Mosaic Virus=WMV) viral etmen olup, bir çok farklı isim ilede adlandırılmıştır, bunlar; Yellow Watermelon Mosaic, Cantoulope Mosaic ve Melon Mosaic Virus' dir. Viral etmenin ırkları bulunmakta, bunlardan ırk bir sadece kabakgil bitkilerini etkilerken, ırk 2 kabakgil bitkilerini, yonca, bezelye gibi diğer bitkileride infetre edebilmektedir. hastalık etmenin en fazla yayılma şekli vektör böcek yaprakbitleri (Aphis gossyppii ve Myzus persicae) ve tohum iledir. Yabancıotlar virusun sağlıklı bitkilere taşınmasında önemli rol oynar.

Belirtileri:
İnfektelenen bitkilerin tüm ksımları viral etmenden dolayı etkilenebilir. Hastalık belirtileri bitki çeşidine, infeksiyon zamanına ve bitki yaşına bağlı olarak değişmektedir. Kavun ve karpuz bitkilerinde karekteristik simtomlar orta veya şiddetli derecede bodurlaşma, yaprak deformasyonu, su kabarcığı gibi şişkinlikler, sarı ya da açık yeşil beneklenme ve kenar klorozları şeklinde ortaya çıkar. Kavun bitkileri oldukça gençken virüs tarafından infektelenirs, şiddettli şekilde bodurlaşma sergiler ve çok az pazarlanabilir meyve üretir. Karpuz meyvelerinde de şekil bozukluğu, cücelik ve beneklenme görülmektedir



Kabak bitkilerinde yaprak belirtileri hafif bir yeşil renkten şiddetli klorotik beneklenmeye şeklinde ortay çıkar. Yapraklar şekilsiz, büzülmüş ve su toplanmış gibi kabarıktır. Bitkiler şidddetli olarak şekil bozukluğu, bodurluk ve çalımsı bir özellik gösterebilir. En çarpıcı belirtiler meyvelerde ortay çıkar, yumru gibi çıkıntılar meyveleri kaplar ve meyveler şekil bozukluğuna uğrar.
Hıyar bitkilerinde düzgün uniform yeşil ile koyu yeşil bir mozaik yapraklarda görülebilir. Meyveler kısa, kıvrılmış, pürüzlü ve tokmaklaşmış şekilde olabilir. Yapraklarda lekeler bazen abiotik zararlanmalar ile karıştırılabilir.

Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı kültivarların kullanımı.
2.
Vektör Böcekler ile mücadele
3.
Hastalıklı bitkilerden tohum alınmamalı, virüsten ari tohum kullanılmalı
4.
Bitkiler birbirleri ile temas etmeyecek şekilde dikilmeli.
5.
Yabancıotlar ile mücadele edilmeli.
   Kimyasal Mücadele:
Viral hastalık etmenlerine kimyasal mücadele önerilmez.

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net