Xanthomonas campestris pv. cucurbitae (Bryan) Dye
Kabak Bakteriyel Yaprak Lekesi

Etmenin genel özellikleri :
Sistematiği: Xanthomonas campestris pv. cucurbitae Kingdom Procaryotae, section Gram-negative aerobic rods and cocci, family Pseudomonodaceae, genus Xanthomonas.

Sinonimleri
: Bacterium cucurbitae Bryan, Phytomonas cucurbitae (Bryan) Bergey et al., Pseudomonas cucurbitae (Bryan) Stapp, Xanthomonas cucurbitae (Bryan) Dowson.

Bakteriyel organizma gram negatif (bacilli), genellikle 0.4-0.6X0.5-1.5 mikro metre, hareketlerini sıvı ortamlarda üzerlerindeki kamçılarıyla yaparlar. Spor oluşturmazlar, Koloniler yuvarlakö sümüksü, kenarları da dahil olmak üzere sarımsı yeşil renklidir. Bakterinin optimum gelişme sıcaklıkları: 25-30°C, maximum - 49°C.

Bu bakteriyel hastalık hemen hemen tum ülkelerde ortaya çıkar, hastalık enfeksiyonları 25-30°C gibi yüksek sıcaklıkları ve %90 üzerindeki hava koşullarını sever.

Hasatlık etmenı ekonomik olark tüm kabakgil (hıyar, kabak, karpuz,kavun ve dığerleri) , bitkilerinde hastalık yapar. Bu hastalıkdan dolayı tarlada hastalıgın şiddetli ortaya çıktığı zamanlarda kayıplar %20 ye kadar çıkar, uygun olmayan depolama koşullarında da hastalık devam eder ve bu oaran %50*60 lara kadar ulasabilir.

Belirtileri:
Bakteriyel hastalık etmeni yaşaması için tam olarak canlı bitkiye ihtiyaç duymayabilir (Hemibiotroph). Hastalik belirtilri ilk olarak fidelerde görülmeye başlar. Kotiledon yapraklarinda hafıfce içeri çökmüş küçük kahverengi lekeler ortaya çıkar. Hasatalığın yaygın olarak ortaya çıkması genelde sıcaklık ve havadaki nem oranının artdığı zamanlardır. Hastalık belirtilri gelişmiş bitkilerdeö nekrotik (ölü) lekeler olarak yaprak ve karakteristik leke olarak meyvelerde görülür. Yapraklarda, kenarları boyunca hafif sarı renkli kloroz (yaprağın sararma durumu) olarak başlar. Sonradan küçük yuvarlak nekrotik lekeler sararmış bir alan içerisinde oluşur, daha sonra bu lekeler genişler ve birbiriyle birleşir ve ölü kahverengi alanlar ortaya çıkar. Yaprak damarları boyunca bu nekrozlar doku içerisine doğru ilerler ve ileride damarlar tarafından kuşatılırö fakat bu lekeler dusmez kahverengi ölü doku olarak yaprakta kalır. Bu tür belirtiler yapraklarda her zaman ortaya çıkabilir. Hastalık meyvelerde ise genelde çiçek uclarından başlar, ve başlangıçta hastalık belirtisi yokmuş gibi görülür. Sonradan yuvarlak, yağımsı ve hafifce içe çökmüş kahverengi lekeler genellikle sararmış bir alan olarak meyve yüzeyinde görülür. Nemli hava koşullarında bu lekeler üzerinde amer (sarımsı) renkli yapışkan sıvımsı bakteriyel akıntıları görmek mümkündür. HAstalıgın şiddetli olarak ortaya çıktığı zamanlardaö meyveler deforme olabilirö çatlaklar ıle kaplanmış olabilir ve daha sonradan dıger saprofit (normalde hastalık yapmayayan, fakat çürükcül) organizmalar bulaşarak çürürler.



Kabak Resimleri:



Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
1.
Dayanıklı çeşitlerin kullanımı.
2. Hastalıktan ari tohum ve fidelerin kullanımı.
3. Sera ve tohum yataklarında hastalıktan ari toprak, su ve alet-ekipmanı kullanılmalı.
4. Ürün rotasyonu tavsiye edilir.
5. Bitkileri yaralamaktan sakınmalı ve budama ve diğer işlemlerden sonra bakırlı ilaçlar ile koruyucu bir ilaçlama yapılabilir.
6.
Hastalıklı bitki materyalleri uzaklaştrılmalı ve imha edilmeli
Kimyasal Mücadele:
Genel olarak kültürel önlemler tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte bakırlı ilaçlar koruyucu olarak kullanılabilir.

Başa Geri Dön
Cucurbit Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net