Botryosphaeria spp.
Kanser Hastalıkları

Etmenin genel özellikleri :
- Botryosphaeria dothidea (Moug.:Fr.) Ces.& De Not. (anamorph: Fusicoccum aesculi Corda)
- B. ribis Gross & Duggar (anamorph: Fusicoccum sp.)
fungal hastalık etmeni olup,
bir çok odunsu bitkinin üst aksamlarında kanser hastalığına neden olduğu gibi, elma gibi bitkilerde meyve çürüklüklerinede neden olmaktadır. Hastalığın kanser fazı kuraklık, kış yaralanmaları, güneş yanığı, zayıf budama, düşük ve dengesiz beslenme ve diğer zaralı ve hastalıklar tarafından zayıflayan ağaç ve bitkilerde daha şiddetli olmaktadır. Meyve çürüklük fazı görünüşte saprofidik olabilir ve bu tür hastalıklar bazı sezonlarda ortaya çıkmaktadır. Botryosphaeria fungusu geniş bir konukçu dizisine sahiptir, bazıları bir çok elma çeşiti, gül, bağ, avakado ve Eucalyptus türleri. Fungal etmen kış gibi olumsuz koşulları canlı ya da ölü olan kanserli dallar üzerinde siğil benzeri stromalarda ( spor yatakları) siyah piknit ve perithecium olarak geçirmektedir. Bitki epidermisinde meydana gelen yara ve çatlaklar fungal etmenin bitkiye giriş yerleridir. Hastalık etmeninin ascosporları (eşeysiz spor devresi) bahar yağmurları süresince peritheciumlardan hızla dışarı bırakılır. Ayrıca diğer tip konidisporlarıda (eşeysiz spor devresi) piknitler içerisinde üretilir ve çok sayıda spor buralardan dışarı bıraklılır. Yaz boyunca bu sporlar yağmurlarla yıkanarak ya da sıçrayarak etrafa yayılır ve yeni enfeksiyonlarını yaralı dokulardan gerçekleştirir. Elmalarda meyve çürüklüğü enfeksiyonları baharda olur, fakat meyve olgunlaşıncaya kadar çürüklük meyve üzerinde oluşmaz. 24 °C' nin üzerindeki sıcaklıklarda, olgun meyveler bir kaç gün içerisinde çürüyebilir.

Belirtileri:
Hastalık belirtileri budama ve yaralanmış dokulardaki lentisel (doğal açıklık)' lerden başlar ve infekteli kabuk bastırılmış gibi ve su kabarvığı şeklinde olur. Kanser strese düşmüş bitkilerde genişler ve dal ya da sürgünleri kuşatır ve bunların kuruyarak ölmesine neden olmaktadır.

Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. sanitasyon en etkili kültürel önlemdir, hastalıklı dalların budanması ve budanan dalların toplanarak imhası. Mumyalanmış meyvelerin yerlerden ve dallardan uzaklaştırılması ve imhası.
2. Bitkilerin sağlıklı kalmasını sağlayacak her türlü pratik önlemler alınmalı. Çünkü hastalık etmeni bir şekilde zayıf düşen bitkilerde ciddi problemler oluşturmaktadır.
3. Budamalardan sonra korucu fungist uygulanmalı ve büyük ve derin açılan yaralar kapatılmalı.

   Kimyasal Mücadele:
Genellikle diğer hastalıklar için uygulanan ilaçlama programları yeterli olmaktadır.

Başa Dön
Gül Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net