Diplocarpon rosae
Gül Küllemesi

Etmenin genel özellikleri :
Diplocarpon rosae F.A. Wolf (anamorph: Marssonina rosae (Lib.) Died.)
fungal hastalık etmeni olup, etmen kış gibi olumsuz koşulları hastalıklı dallarda ve dökülen yapraklar üzerinde geçirir. Erken ilkbaharda, fungal sporlar rüzgarla esen yağmur ya da sulama suyu ile yeni gelişen genç yapraklara taşınır. Yapraklar üzerindeki lekeler infeksiyondan yaklaşık 10-14 gün sonra görülmeye başlar. Sık olarak yapılan nemlendirme ve yaz yıkamaları hastalığın yayılmasını, infeksiyonunun ve sonuçta yaprakların dökülmesini artırmaktadır. Etkili kontrol önlemleri alınmadığı durumlarda, Haziran başlarında yapraklar şiddetli olarak dökülebilir. Hastalık bitkilerde bir kez ortaya çıkarsa, takip eden yıllarda her zaman ortay çıkabilir.

Belirtileri:
Gül bitkisinin toprak üstünde bulunan bütün organları bu hastalığa yakalanabilir. Bununla beraber hastalığın en çok görüldüğü yer yaprakdır. Yaprakların alt ve üst yüzeylerinde önce küçük olarak başlayan lekeler birbiri ile birleşerek zamanla daha büyük lekeleri oluşturabilir. Bazen yaprağın tamamı kaplanabilir. Lekeli yapraklardaki sağlam dokuların lekelere komşu olan yerlerinde sararmalar görülür. Yaprak dökülmelerinden önce bazen tamamen sararma görülebilir. Hastalığın en bariz özelliklerinden biri yaprakların vaktinden önce dükülmeleridir. Hastalıklı bitkilerin dalları (uçlarında birkaç yaprak hariç) genellikle çıplaktır. Hastalık etmeninin sürgünlerdeki lekeleri de yapraktakilere benzer. Yaprak saplarında ve kulakçıklarda bulunanlar ise çiçek tablasında çanak ve taç yapraktakiler gibi nispeten belirsizdir. Çiçeklerde şekil ve renk bozukluğu görülebilir.





Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı çeşitler tercih edilmeli.
2.
Hastalık ortaya çıkınca hemen kimyasal ilaçlamaya geçin ve bu arada hastalanan yapraklar toplanmalı ve ihha edilmeli.
3.
Kış aylarında tüm yapraklar bitkiden uzaklaştırılmalı ve zayıf sürgünler budanmalıdır.
4. Alınan gül fidelerinin hastalıklı olup olmadığı kontrol edilmeli.
5. Malçlama yapılarak hastalığın çıkışı azaltılabilinir.
6. Yüzeysel sulamalardan mümkün mertebe kaçınılmalı, özellikle gün ortasında yapılmalı, bu sulamalar geç vakitlerde yapılmamalı.
   Kimyasal Mücadele:

Hastalığa karşı uygulnacak ilaçlama yaprak üst ve alt kısmını iyice kaplacayacak şekilde ve hastalık görülür görülmez serin ve nemli havalarda 7 gün, daha sıcak ve hastalık için elverişli olmayan koşullarda 14 gün ara ile yapılabilir. Güller için en iyi ilaç uygulama zamanı akşama doğru olna zamanlardır. Bazı fungisitler özellikle sıcakve güneşli havalarda uygulanırsa yeşil aksama fitotoksik etki yapabilir.
chlorothalonil, mancozeb, propiconazole, thiophanate methyl + mancozeb, Triforine gibi koruyucuı fungitler tavsiye edilmektedir.

Başa Dön
Gül Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net