Peronospora sparsa
Mildiyö

Etmenin genel özellikleri :
Peronospora sparsa Berk. fungal hastalık etmeni olup, güllerin en yaygın hastalıklarından biridir ve mildiyö olarak bilinen hastalığa neden olmaktadır. hastalığa karşı kültürü yapılan ve yabani olan güllerin tamamının hassas olduğu bildirilmektedir. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları bitki organlarında misel ya da oospor olarak geçirmektedir. Uygun koşullar altında( ilbaharda serin ve nemli havalar), üç gün kadar kısa bir süre içerisinde misellerin hücreler arası gelişimi ve oospor oluşumuyla hastalık gelişimi hızla tekrarlanır. Oosporlar rüzgar ya da su kaynaklı olabilir ve sporongilarını oluşturarak çimlenebilir. Sporongialar ise direk olarak ya da zoosporlarını oluşturarak çimlenmektedir. Serbest suda yüzerek hareket eden zoosporlar enkist olarak (zoosporun kamçılarını kaybetmesi) yada sporongialar cimlenmekte ve yaprak yüzeyini infekte eder ve cimlenen sporrlar hücreler arası gelişir. Hücreler arası gelişmesine devam eden etmen, yaprak alt yüzeylerindeki stomalarından dışarı sporongiophore (konidi taşıtyıcı organ) larını dışarı itmekte ve bunlar üzerinde eşeysiz üreme sporlarını üretmektedir. Hastalık etmeni yaşam döngüsünü oosporlarını ve sporongialarını üreterek devam ettirir. Hasatalık etmenini gelişimi için 26 °C' nin altındaki sıcaklıklar ve % 85' in üzerindeki nem oranları uygun ortamlardır.

Belirtileri:
Serin ve nemli bahar havalarında, genç yapraklar, gövde ve çiçekler mor ile kırmızı ya da kahverengi lekeler olarak belli olmaya başlamakta ve lekeler sarı bir hale ile kuşatılmaktadır. Hastalık ilerlerken, yapraklar üzerindeki lekeler açılı ve siyahtır ve yaprağın alt tarafında muhtemelen beyaz miseliyum tabakası görülmektedir. İlerlemiş infeksiyonlarda kahverengi nekrotik alanlı sararmış yapraklar görülmeye başlar. Yaprak altında oluşan sporlar oldukça seyrektir ve bundan dolyaıda hastalığı teşhiş etmek bazen oldulça zordur.





Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve imha edilmeli.
2.
Bitkileri yaralamaktan kaçınılmalı ve sanitasyon işlemlerine önem verilmeli.
3. Uzun süre meyveyi ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalı ve sera devamlı havalandırılmalı. Nem % 85' lerin altında tutulmalıdır.
4.
Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve meyveler üretim alanlarından uzaklaştrılmalı.
5.
Dayanıklı çesitler her zaman tercih edilmelidir.
   
Kimyasal Mücadele:

Gövde üzerinde belirtiler görüldügünde bitkiler koruyucu fungisitler ile ilaçlanabilir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Kullanılan Kimyasal İlaçlar (Fungisid)
Kullanım Miktarı
(100 Litre)
Mancozeb WP 80% 90 g
Maneb WP 80% 90 g
Metiram Camplex DF 80% 100 g
Propineb WP 70% 100 g
Metalaxyl-M+Acibenzolar-S-Methyl WG 40+4% 20 g

Başa Dön
Gül Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net