Pseudomonas syringae pv. mors-prunorum
Bakteriyel Yaprak Lekesi

Etmenin genel özellikleri :
Pseudomonas syringae pv.mors-prunorum (W.)Young et al. . bakteriyel hastalık etmeni olup, bakteriyel etmen Pseudomonas syringae pv. syringae van Hall ile ilişkili olup, bakteriyel kansere neden olabilirler. Her iki patojen kiraz, vişne, kaysı ve güllerde hastalık yapabilir. Her iki hastalıkta sporodik olup, kirazlarda ciddi problemlere neden olabilirler. Hastalık etmenleri bir sezondan diğer sezona kanser kenarlarındaki kabuk kabuk dokularında, sağlıklı gözlerde ve iletim demetlerinde geçirebilir. Bakteriyel etmen bu yerlerde çoğalır ve çiçeklere ve genç yaprakalra yağmurlar ile yayılmaktadır. Her iki bakteriyel etmen tomurcuklar üzerinde simtomsuz olarak epifitik fazda yaşabilir ve gözlerden çıkan yapraklar ise sonbaharda dökülmektedir. Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra bakteri açılan yaprak yara yerlerinden giriş yapabilir. Bakteriyel kanserlerin ortaya çıkması genellikle baharda uzun süre devam edegelen soğuk, donlu, nemli havalar ile tomurçuk ve yaprak dokularının zararlanmasına sebeb olan şiddetli fırtınalardan sonra ortaya çıkmaktadır. Don dokuların infeksiyonlara hazırlanmasına yardımcı olur, fakat infeksiyon oluşması donun çözülme sürecinde nemli havanın varlığına bağlıdır. yaprak yüzeyindeki serbest su ve yüksek nisbi nem en az 24 saat yaprak enfeksiyonlarından önce gereklidir. Hastalık belirtileri de infeksiyondan 21 ve 27 °C sıcaklıklarda 5 saat sonra görülmeye başlayabilir.


Belirtileri:
Hastalık etmeni ağaçların toprak üstü aksamlarında görülür, gövde, dal ve sürgünlerde oluşan kanserler geç bahar ve yaz aylarında ballımsı bir madde salgılar. Kanserli dal ve sürgünlerin uç kısımlarındaki yapraklar solabilir ve hastalık tarafından dal ve sürgün tamamen kuşatılırsa sanbahara doğru bu dal ve sürsünlerde ölümler görülebilir. Bazı durumlarda büyük dallar ve gövde ölümleri de olabilir. Yaprak ve meyve infeksiyonları bazen ortaya çıkar ve bundan dolayı yaprak ve meyvelerdeki zarar çok nemli ve yağmurlu geçen sezonlarda ekonomik derecede önemli olmaktadır. Yaprak lekeri koyu kahverengi, yuvar ya da açılı olabilir ve bazen sarı bir hale ile kuşatılmıştır. Lekeler bazen yine yaprak kenarlarında birleşerek daha büyük lekeleri meydana getirebilir ya da nekrotik lekenin merkezi düşebilir ve delik bir görünüm oluşabilir. İnfektelen yapraklar meysim ortasında dökülebilir. kiraz meyvelerinde lezyonlar ıslak ya da suyla ıslanmış kenarlı kahverengi renklidir. Lekeler birleşebilir, meyve etinde derin siyah bir çöküntü oluşturur ve ekenin kenarları sarı renklidir. İnfektelen çiçek ve yaprak gözleri açılmayabilir ve bu gözlerin kaidesinde küçük kanserler olabilir. Açılan gözlerden çıkan yaprak ve çiçekler ise hemn solar ve kururlar.

Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı kültivarların kullanımı.
2.
Hastalıktan ari, sertifikalı fide ve fidanların kullanımı.
3.
Bitkilerin yaralanmamasına dikkate edilmeli.
4. Budama aletleri ve diğer aletler dezenfekte edilmeli.

 
   Kimyasal Mücadele:
Hastalık etmenine bakır içeren birleşikler bakteriyel hastalığı önleyebilmek için sınırlı öneme haizdir, çünkü bakterinin bazı ırkları sık bakır kullanımından dolayı dayanıklılık m kazanmış olabilir. Ayrıca bakır bazı meyve ağaçlarında zararlanmalara neden de olmaktadır. Çok tolerant olan bitkilerde bile bakırın tekrralı olarak kulanımından zaralandığı bildirilmektedir.

Başa Dön
Gül Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net