Septoria dianthi
Septoria Yaprak Lekesi

Etmenin genel özellikleri:
Septoria dianthi Desmaz. fungal hastalık etmeni olup, hastalık etmeni piknit adı verilen üreme organlarında bol miktarda aseksüel sporlar üretir. Bu piknidler hastalık belirtisinin görüldüğü lekeler üzerinde oluşur ve hastalığın gelişimi nemli havalar tarafından teşvik edilir. Septoria diğer bir çok bitkide tohum kökenlidir, ve spor oluşturan yapılar bir çok bitkinin tohum kabuklarında bulunabilir. Bundan dolayıda hastalık etmeni ilk olarak tohum yataklarında görülmektedir. Hastalık etmeni gelişme sezonu boyuncada düşük seviyelerde ortaya çıkmaktadır. Serin nemli havalar hastalık gelişimini teşvik eder. 24 C altındaki sıcaklıklar hastalığın ortay çıkması için uygun sıcaklıktır. Yüksek nem sporların bol miktarda üretilmesine neden olur ve epidemiler sporların su ile sıçratılması ve temas hareketleri ile başlar. Nem mevcut olduğunda sağlıklı yapraklara sıçrayan sporlar çimlenir ve çim tüpü olarak adlandırılan küçük fungal iplikcikleri oluşturur. Bu yapılar kısa bir süre konukçu epidermisi üzerinde gelişir ve daha sonra yağrağa giriş yapmaktadır. Fungus yaprak dokusu içerisinde dalalnır ve konukçunun sararmasına ve daha sonrada kahverengi bir renk almasına neden olur. Bunlar bitkide yaprak lekesi olarak görülmektedir. hastalıklı yüzeyler üzrinde de sporlar oluşur ve hastalığın devri bu şekilde buradan dağılan sporlar ile devam eder.

Belirtisi:
Septoria tarafından neden oluna yaprak lekeleri 3-10 mm çpında koyu, yuvarlak ve düzensiz biçimdedir. Bu lekelerin merekzinde koyu küçük piknit denilen üreme organları oluşmakta ve bunlar lekelere danemsi bir görünüm verir. Lekelr genişlerken yaprak damarları ile sınırlanır ve lekeler kısmen açılı bir görünümde olur. Lekeler yine sarı ya da klorotik bir doku ile kuşatılır. Fazla sayıda oluşan bu lekeler bitkilerin görünümünü bozar ve bitkilerin pazar değerini azaltır.
hastalık belirtileri çiçeklerde ve saplarında da ortay çıkabilir.

Mücadelesi:

Kültürel mücadele:
1. Hastalıktan ari bitkilerden sürgün alınımı.
2.
Üretimi tohumdan yapılan bitkilerin tohum ilaçlaması ya da sıcak su uygulaması.
3. Ürün rotasyonu yapılabilir.
4. Sezon sonunda bitkiler yetiştirme ortamından uzaklaştırılmalı ve yok edilmeli.
5. Temiz yetiştirme ortamaları sağlanmalı.
 Kimyasal Mücadele:

Hastalık etmeninden korunmak için koruyucu fungisitler (chlorothalonil, mancozeb + thiophanate methyl, triadimefon, ziram, myclobutanil, veya triforine) tavsiye edilmektedir.

Başa Geri Dön
Karanfi Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net