Armilleria spp.
Armilleria Çürüklüğü

Etmenin genel özellikleri :
- Armillaria mellea (Vahl:Fr.) P. Kumm. (anamorph: Rhizomorpha subcorticalis Pers.)
- Armillaria tabescens (Scop.) Dennis, Orton & Hora fungal hastalık etmenleri dünyanın sıcak ve tropikal bölgelerinde bulunmaktadır. Bu fungal hastalık etmenlerinin konukçuları arasında; ağaçlar, çalımsı bitkiler, bağlar ve orman ürünleri ve bir çok süs bitkisi yer almaktadır. Hstalık etmeni konukçuları üzerinde parazit ya da ölü odunsu dokularda saprofit olarak yaşamaktadır. Hastalığa neden olarak bilinen en yaygın türlerinden biri
Armillaria mellea' dir. Hastalık etmeni parazit olarak ölümcül odun çürümelerine ve gelişmenin zayıflamasına neden olmaktadır. Rakabet, zararlılar ya da kötü iklim koşulları ile zayıflayan ağaçları infekte eder ve öldürür. Hastalık etmeni ayrıca sağlıklı bitkileri de infekte edebilmektedir. Hastalık etmeni bir çok isimle bilinmesine rağmen, genel olarak çürüklük etmeni olarak adlandırılmaktadır. Hastalık etmeninin sporları hava kökenli olmasına rağmen hastalığın yayılmasında çok önemli bir rol üstlenmez. En yaygın olarak hastalık etmeni fungal etmenin rizomorfları tarafından infektelenir. Bu yapılar ya taşınma ya da gelişen köklerin teması ile hastalık etmeni ağaçları infekte etmektedir. Hastalık etmeni 50 yıl gibi uzun süreler toprakta canlı kalabilir ve bundan dolayıda mücadelesi oldukça zordur.

Armillaria mellea Armillaria tabescens
Armillaria tabescens                        Armillaria mellea


Belirtileri:
İnfektelenen ağaçların karekteristik özellikleri; fungal etmenler genelde bitkilerin kök bölgesine yerleşir ve hastalık etmeni ağaçların toprağa yakın yerlerinde gerçek manatarımsı yapıları ortaya çıkmadan ya da kök boğazı veya toprağa yakın kök kısımları etrafında hastalık belirtileri açık olmayıncaya kadar, hastalığı belirlemek oldukça zordur. Kök çürüklüğü sonuçu bitkilerin yapraklarında küçülme, sarı, daha sonra kahverengiye dönme gibi renk değişikliği, dallarda geriye doğru ölümler, ve sürgün ve yeşil aksamlarda genel olarak bir azalma şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Daha küçük, aşırı bulaşık ya da zayıf ağaçlar üzerinde kök belirtileri daha çabuk ortaya çıkar, bunların yeşil aksamlarında renk değişikliği görülür ve ağaçlar bir kaç yıl içerisinde ölmektedir.
Çamgillerin gövdesinde hastalık ortaya çıktığında, infektelenen bölge genişler ve bol miktarda bitkinin reçine salgılamasına neden olur. Diğer bitkilerde ise infektelenen gövdelerde çökme kanserleri görülür ve buradaki kabuk yumuşak bir dokuya dönmektedir. Hastalık etmeni bu bölgelerde varsa, infeksiyonu kaplayan kabuk dokusukaldırıldığı zaman fungal etmenin karekteristik beyaz misel parçalarını ya da rizomorfları (bu yapılar odun ve kabuk arasında gelişen fungal bir yapıdır) görmek mümkündür. Rhizomorf yapıları düz, siyah ile kırmızı kahverengi renkli ve 5 mm genişliğinde bir yapıdır. Bu yapı sert koyu bir dış tabakaya ve beyaz bir iç tabakaya sahiptir. Rhizomorflar taprakta da gelişebilir. Hastalık etmeni bu yapılardan gerçek mantarımsı yapılarını oluşturmaktadır. Bunlar hastalığın varlığını kesin olarak ortaya koymaktadır. mantarlar infekteli ağaçların köklerine yakın yerlerde görülmektedir. Bu yapılar erken ilkbahar ile geç sonbaharda ve nemli avalarda üretilmektedir.



Mücadelesi:
 Kültürel Mücadele:
1.
Bitkilerin ya da ağaçların zayıf düşmelerini engellemeli, özellikle zararlı kabuk böceklerine karşı mücadele yapılmalı.
2. Bulaşık alanlarda dayanıklı ağaçların ya da diğer bitkilerin tercihi yapılmalı ve yetiştirlimli.
3. Bitkilerin kök bölgesinin havalanması sağlanacak şekilde bahçe tesis edilmeli.
4. Ağaçların altında bulunan ve nemin tutumasını sağlayan yabancıotlar ile mücadele edilemli.
Kimyasal Mücadele:

Hastalık etmeninin görüldüğü ağaçların kök bölgesindeki infekteli bölge temizlenir ve ilaçlanabilir.

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net