Colletotrichum coccodes
Antraknoz Hastalığı

Etmenin genel özellikleri :
Colletotrichum coccodes (Wallr.)S.J.Hughes=C. atramentarium (Berk. & Broome) Taubenhaus des fungal bir hastalık etmeni olup, genellikle patateslerin zayıf bir kök patojeni olarak bilinmektedir. Hastalık etmeni siyah deri (Rhizoctonia solani), gümüş deri (Helminthosporium solani), ya da (Streptomyces scabies), kadar ciddi bir hastalalık etmeni olmasada, Colletotrichum bitkilerin toprak altı organlarında şiddetli çürümelerine, verim zarırına ve düşük kaliteli yumru oluşumlarına neden olabilir. Aynı hastalık etmeni domateslerde antraknoz ya da olgun meyve çürüklüklerine neden olmakta ve diğer solanaceous ve yabani türlerinde de ortaya çıkmaktadır. Sklerotlar yumru ve etkilen diğer bitki aksamları üzerinde spor yatakları (acervuli) üzerinde gelişir ve bu organları sayesinde kış gibi olumsuz koşulları geçirmektedir. Hastalık etmeni salam bir yumru dokosuna giriş yapamayabilir, ama zaralanmış ya da yaralanmış dokular üzerinde gelişmekte ve sporlanabilmektedir. Fungal etmen toprak kökenli bir patojen olmamakla birlikte uzn süre canlılığını koruyabilir. Baharda, bitki kalıntıları ve yumrularda bulunan sklerotlar acervuli organlarını (spor üreten organ) oluşturur ve daha sonra burada spor üretilmektedir. Bitkiler stres altında kalınca, muhtemelen bitkilerin toprak altı infeksiyonları gelişme sezonu boyunca olmaktadır. Zayıf toprak drenajı ve eksik gübreleme hastalığın çıkışını artırmaktadır.

Belirtileri: 
Fungal etmen kök, stolon, yumru ve gövde gibi patates dokularında nekrozlara neden olmakta ve gelişme sezonunun sonuna doğru lekeler üzerinde bir çok sayıda küçük, siyah sklerotlar (dayanıklı üreme organı) oluşmaktadır. Etkilenen bitkilerin yaprakları devamlı olarak sararabilir ve solabilir. Gövde ise sararır, solar ve kurur; daha sonra ise sklerotlar toprak seviyesinden birkaç mm yukarıda görülmeye başlar. Gövde, yaprak sapı ve damarlar üzerinde koyu, nekrotik, çökük lekeler gibi hastalık belirtileride ortaya çıkabilir. Bu tür hastalık belirtileri gövdelerin geriye doğru ölmesine ya da tamamen solmasına neden olacak şekilde ilerleme gösterir. Bitkilerin kök gelişmesi azalır ve kökler siyah kahverengi renkli görülür. Sklerotlar kök ve stolonlarda da görülür. Patojen tarafından salgılanan enzimler kök ve yumru çürümelerinden sorum olmaktadır. Stolonlar üzerinde küçük kahverengi lezyonlar görülebilir ve bu belirtiler Rhizoctonia-tarafından teşvik edilen lekelere benzerdir. Yumru enfeksiyonları yumruların büyük bir bölümü üzerinde kahverengi ile gri renkli bir renk kararması ya da birkaç cm büyüklüğünde yuvarlak lekeler olarak görülür.
Gümüş deri hastalığı da yumru yüzeyinde renk değişimi olarak görülür, fakat etkilenen alanlar nemlendirilince, gümüş renginde bir parlaklık gözlenir. Her iki patojen aynı yumrularda ortaya çıkabilir. Böyle yumrular yakından incelendiğinde lekeler üzerinde Colletotrichum' un sklerotları el lensi ile görülmektedir. Gövdelerde meydana gelen solgunlar bazen Verticillium ve Fusarium spp. Gibi patojenler tarafından oluşan zararlar ile karıştırılabilir.



  

Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:

1. Hastalığın görüldüğü yerlerden üretim materyali alınmamalı ve bunlar üretimde kullanılmamalı.
2. Ürün rotasyonu (2 ile 3 yıl) topraktaki inokulum seviyesini azaltabilir.
3. Bitkileri strese sokacak olan uygulamalardan kaçınılmalı ( uygun ve yeterli sulama ve gübreleme).
4. Derin sürüm yaparak infekteli bitki artıkları ve yumrular toprak altında bırakılmalı.
5. Rotasyon ürünü olarak solanaceous bitkileri dikilmemeli.
6. Rotasyonda tarlada yabani solanaceous bitkilerin gelişmesine müsaade edilmemeli ya da onlar ile kimyasal mücadele yapılmalı.
7. İyi drenajlı topraklar yetiştiricilikte kullanılmalı.
8. Dayanıklı çeşitler bulunmamakta, ama geç çeşitlerin daha hassas olduğu göz önüne alınmalı.

Kimyasal Mücadele:
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre domateste tavsiye edilen kimyasal ilaçlar.

Kullanılan Kimyasal İlaçlar (Funisid)
Kullanım Miktarı
(100 Litre)
Bakır Oksit WP 50% 500 g
Bakır Oksiklorür WP 50% 500 g
Maneb WP 80% 200 g
Mancozeb WP 80% 200 g
Mancozeb WP 72% 250 g
Propineb WP 70% 300 g
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net