Aster Yellows
Aster Sarılığı

Etmenin genel özellikleri :
Aster sarılığı (Aster Yellows) mikoplazma benzeri (MLO) bir organizma olup, yaygın bir hastalık etmenidir. Konukçuları arasında süsbitkileri, sebze ve bir çok yabancıotlar bulunmaktadır. Süsbitkilerinden krizantem, petunia,dianthus, glads ve marigolds, sebzelerden havuç, kabak, patates, soğan, ve domates' tir. Aster sarılığı mikoplazma olarak bilinen küçük organizmalar tarafından neden olur ve bitkiden bitkiye yaprak pireleri (Macrosteles quadrilineatus) tarafından taşınır. Tohumla taşınma olmamakta, fakat aşı ile hastalık etmeni taşınabilir.

Belirtileri:
Bitkilerde İlk belirtiler yaprak damarlarında klorofil ve pigment maddelerinin kaybolması sonucu renk açılması şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra yeni oluşan yaprakların sararması, çalımsı olarak gelişmesi ve bodurlaşması şeklinde kendini gösterir. Gövde ve çiçek sapları ince ve zayıftır. Çiçekler genelde yeşil olarak kalır ve deforme olurlar. İnfektelenmiş bitkilerde meyve ve tohum ise oluşmamaktadır. Her bitki için spesifik belirtiler ise bitki türlerine göre değişmektedir.
  
Havuç : İnfektelenmiş havuçların yaprakları kaba kümeler halinde gelişmektedir. Daha içteki yapraklar sarı olurken, dıştaki yapraklar tozlu kırmızı ile kırmızı mor arasında bir renk kombinazyonu alır. Kökler acı, küçük, ve deforme olmuştur.
Glads (Süsbitkisi): İnfektelen bitkiler ince, zayıf ve sarı yapraklara sahip olabilir ve çiçek ucları katlanmış ve deforme olabilir. Çiçek rengi yeşil olarak kalmaktadır. Bitki genel olarak bodur ve incelmiştir ve bu bitkilerin uç kısımları ölüdür.
Soğan: Bir yıllık soğan bitkilerinde sararma genç yaprakların bazal kısımları üzerinde başlar ve buradan yukarı doğru yayılır. Yapraklar yassılaşır ve yaprak üzerinde sarı yeşil hatlar şeklinde paternler oluşur.İnfekteli soğanlar tohum olarak kullanıldığında, yapraklar sarı ve çiçek şemsiyesi anarmal bir şekil alır. Çiçek saplarında anaormal şekilde uzamalar ortaya çıkar, çiçeklerde deforme ve çoğunlukla döllenme kabiliyeti yoktur.

Mücadelesi:

   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı kültivarların kullanımı.
2.
Hastalıktan ari fide ve fidanların kullanımı.
3.
İnfekteli bitki artıkları yok edilmeli.
4. 
Konukçusu olan yabancı otlar ile mücadele edilmeli.
5.
Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklaştırlmalı.
6.
Vektör böcekler ile kimyasal mücadele ve vektörlerin harektelini sınırlayack tedbirler alınmalı (saman malçı ya da sera açıklıklarının vektörün geçisini engelleycek şekilde tülbent ile kapatılması).
   Kimyasal Mücadele:
Genel bir mücadelesi yoktur.

Başa Geri Dön
Soğan Hastalıklarına Geri Dön

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net



Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net