Squash Mosaic Virus
Kabak Mozaik Virüsü

Etmenin genel özellikleri :
Kabak Mozaik Virüsü; (Squash Mosaic Virus=SqMV) viral etmen olup, geç sezon bitkilerinde kayıplara neden olabilir. Kavunlarda, meyve sayısını azaltmakta ve meyve olgunlaşmasını geciktirmektedir, fakat meyve büyüklüğüne, ağırlığına, veya yenilebilir özelliklerine herhangi bir etkisi olmamaktadır. Hastalık etmeni CMV, WMV ve TRSV virüslerinden daha az bir ekonomik öneme sahiptir. Hastalık etmeni kabakgillerden bir çok bitkiyi etkilemesine rağmen, karpuz bitkisini etkilememektedir. Diğer konukçuları arasında bezelye çeşitleride yer almaktadır. Hastalık etmeni tohum ve
mekanik olarak taşınır, yabancı ot ve böcekler (Acalymma trivittata , Diabrotica spp.) ile de bir sezondan diğer sezona geçiş yapabilir.

Belirtileri:
Kabak bitkilerinde ilk belirtiler genç yaprakların damarlarında açıla ve klorotik beneklenmeden ibarettir. Yapraklar yukarı doğru kıvrılır ve koyu-açık yeşil renk alır ve bir beneklenme belirtisi oluşturur. Yapraklarda genel olarak şekil bozukluğu görülebilir. Kabaklarda karekteristik belirtisi ince iplik gibi yaprakların varlığıdır. Hastalığın ileri dönemlerinde Yapraklarda yassılaşma alt yaprak yüzeylerinde gelişebilir. hastalıktan etkilenen yaz kabağının meyvelerin şekli bozuk ve üzerlerinde şikinlikler oluşabilir.
Hıyar bitkilerinde, damar açılması ve sarı damar bantlaşmasını takiben sarı bir lekelenme ilk gerçek yapraklarda görülmektedir. Genç yapraklarda şekil bozukluğu ve yukarı doğru kıvrılmalar ortaya çıkar.
Kavunlarda, yapraklarda beneklenme, sarı damar oluşumu ve yeşil damar bantlaşmayı takiben hafif damar açıllması şeklinde görülmektedir. Damar boyunca sarı beneklenme veya genel bir sararma diğer yapraklarda da görülebilir. Yapraklarda şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.



Note: resimleri iki kez klikleyerek iki kat görüntü elde edebilirsiniz.



Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı kültivarların kullanımı..
2.
Vektör böcekler ile mücadele.
3.
Hastalıklı bitkilerden rtohum alınmamalı, virüsten ari tohum kullanılmalı.
4.
Bitkiler birbirleri ile temas etmeyecek şekilde dikilmeli.
5.
Yabancı otlar ile mücadele edilmeli.
   Kimyasal Mücadele:
Viral hastalık etmenlerine kimyasal mücadele önerilmez.

 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net